Zwykle nasz stół nabiera pełnych walorów dekoracyjnych w czasie, gdy spodziewamy się wizyt i w czasie świąt. Warto jednak postarać się, by nasz stół zawsze zachowywał ładną prezentację.

Stół w ciągu dnia musi pozostawać przede wszystkim czysty. Zwykle nie stawiamy na nim wielu przedmiotów. Jeżeli już, to najczęściej na takim stole kładziemy kosz z owocami, flakonik albo obrus. Czasemi jest to jakaś ozdoba dekoracyjna np. świeczki. Oczywiście, to w zupełności wystarczy, by jadalnia miała minimalistyczny, ale schludny charakter. Warto zadbać, by dekoracja pasowała stylem lub kolorystyką do wystroju naszych wnętrz. Może być dopasowana do innych elementów jak firany, fototapeta w kuchni, kinkiety czy poduszeczki na krzesła.

 kuchnia nowoczesny bialy zielony 9395465

Autor obrazu: www.klaudiatworo.com

Pełna zastawa stołu nie musi być obecna na okrągło. Natomiast gdy przygotowujemy stół do posiłku, warto pamiętać o zasadach nakrycia stołu i savoir vivre.

Najważniejszą z nich jest ułożenie sztućców, które układa się w kolejności użycia. Oznacza to, że najdalej od talerza znajdują się sztućce, których będziemy używać na początku, natomiast najbliżej talerza - sztućce do potraw podawanych na końcu. Ostrze noża powinno być skierowane do talerza, a łyżeczki i widelczyki deserowe układamy bezpośrednio powyżej talerza. Trzonek łyżeczki powinien być skierowany w prawo, a widelczyka w lewo.

Przyprawy, takie jak sól czy pieprz powinniśmy ustawić na dwóch skrajnych częściach stołu. W ten sposób, przy większej liczbie gości, unikniemy chaosu.

Zanim przygotujemy szklanki na napoje czy kieliszki warto zastanowić się jakie napoje będziemy serwować. Do białego wina przeznaczone są kieliszki o kształcie tulipana – mniejsze i smukłe, do wina czerwonego kieliszki większe i pękate.

Serwetki poza swoją podstawową funkcją są doskonałym elementem dekoracyjnym stołu. Możemy wybrać serwetki papierowe lub płócienne. Możemy je składać na skos, zwijać w rulon lub pokusić się o bardziej wyszukane kształty (tulipan, gwiazda, wachlarz). Pamiętajmy, że kolor i forma muszą być starannie dobrane do pozostałych elementów stołu. Serwetki zazwyczaj układa się po lewej stronie nakrycia lub na środku talerza. Lepiej unikać umieszczania serwetek pod sztućcami, gdyż trudno je stamtąd wyciągnąć.

1208487

http://worldinsidepictures.com

Dekorując stół na okazje świąteczne warto posłużyć się elementami i symbolami w dekoracji odpowiednich do okazji.

 

Na święta Wielkanocne np. warto umieścić na stole figurkę Króliczka Paschalnego lub obrus z symbolicznymi elementami. Na okazję święta Bożego Narodzenia bardzo dobrze sprawuje się kolorystyka czerwona, biała i złota w elementach dekoracji czy zastawy. W ten sposób stół nabiera elegancji i podkreśla powagę święta.

 

140fced75476020c8e1aacbc6668a4a1

http://pinterest.com

Inaczej nasz stół będzie wyglądał w czasie Walentynek, jeżeli zdecydujemu się wprowadzić do domu romantyczny klimat. Do tego wystarczy kilka detali np. słodkie miseczki w kształcie serduszek czy świece.

34 Valentines Day Table Setting Ideas 2013 Pictures

http://worldinsidepictures.com

Świętując Dzień Dziecka lub urodziny naszej pociechy warto postarać się o barwną kolorystykę. Można także zadbać, by elementy zastawy stwarzały klimat zabawy i radości. Można więc złożyć serwetki w formę łódki lub plastykowe elementy zastawy z ulubionymi bohaterami.

134422 BAL021

http://partybox.com

Na karnawał czy sylwester możemy postawić na barwną kolorystykę lub srebrzystoszarą aranżację w stylu glamour, w zależności od formy w jakiej będziemy obchodzić ten dzień.

dekoracje sylwestrowe 3 984392 H161531 L

http://worldinsidepictures.com