Schyłek lata i początek jesieni to idealny czas na tworzenie ozdobnych kompozycji z warzyw, owoców i kwiatów. Ich urok płynie nie tylko z bogactwa form, barw i zapachów, ale także z praktycznych aspektów. Sięgając po sezonowe dary natury wpisujemy się w nurt ekologiczny i oszczędzamy pieniądze. Aranżacje z dyni, kapusty, jeżyn, czy winogron mogą być eksponowane nie tylko we wnętrzach, ale także na balkonie, tarasie, werandzie i w ogrodzie.

kompozycja 02

Oryginalny bukiet z kapustą w roli głównej, umieszczony w wazonie zrobionym z kolorowej dyni, z pewnością zachwyci wielu Twoich gości. Jak wiadomo aranżacje z warzyw, kwiatów i owoców inspirowały wielu malarzy martwej natury. Nie należy się więc dziwić że po te same elementy kompozycji sięgają także  dekoratorzy wnętrz. Nawet swojska dynia, patisony, cukinia czy kapusta mogą stać się ozdobą naszego domu. Letnia i jesienna obfitość kwiatów i innych darów natury inspiruje florystów, którzy tworzą ozdobne kompozycje, pasujące nie tylko do stylu wiejskiego, ale także do eleganckich i nowoczesnych wnętrz. Nie jest żadną przeszkodą to, że takie kompozycje nie są zbyt trwałe. Wystarczy zadbać o wymianę poszczególnych elementów kompozycji i niezbyt wysoką temperaturę, by zapewnić im dłuższą trwałość. Warto urozmaicić nimi stół lub ozdobić nimi werandę, taras, balkon lub rabatki w ogrodzie.

kompozycja 01

Oryginalna uroda warzyw i owoców - ich niebanalne kształty i żywe kolory, można wykorzystać do tworzenia własnych "martwych natur", jak czynią to artyści malarze. Komponując ozdobne zestawy warto sięgać nie tylko po uprawne dary natury, ale także na przykład po gałęzie obsypane owocami dębu lub jarzębiny. Delikatne i niewielkie okazy warzyw i owoców można wykorzystać także jako dodatki - można tworzyć z nich kolorowe zestawy, które ozdobią nasz stół podczas grillowania. Większe okazy warto wyeksponować na półmisku lub w koszyku. Do takiej owocowo-warzywnej kompozycji można dołączyć kwiaty umieszczone na gąbce florystycznej lub różnokolorowe wrzosy w doniczkach.

kompozycja 03